Jeden jogurt, wielu ludzi i… świat uratowany

Czy wiesz że co roku marnujemy 1,3 mld ton jedzenia na świecie, a tylko w Europie jest to 100 mln ton? Jest to łącznie strata 1/3 produkowanej żywności, podczas gdy aż 821 milionów ludzi na świecie cierpi głód. Tylko w Polsce statystyczny obywatel marnuje 52 kg dobrych produktów spożywczych rocznie, tracąc przy tym średnio 50 zł miesięcznie.

Nasze codzienne działania w tym kierunku mają ogromny wpływ na tak wiele czynników, ale przede wszystkim na nasze środowisko. Wydawałoby się, że działania związane z produkcją i transportem żywności w niewielki sposób oddziałują na nasze otoczenie w porównaniu z innymi działaniami człowieka, natomiast to właśnie przez produkcję, przetwarzanie i transport żywności jest wytwarzane 20% gazów cieplarnianych. Do tego każdy kilogram zmarnowanej żywności oznacza także zmarnowaną wodę, zmarnowane paliwo potrzebne do przewiezienia produktów spożywczych, zmarnowaną powierzchnię pól uprawnych, zmarnowaną energię potrzebną, np. do chłodzenia produktów, które staną się odpadem, zmarnowane nawozy oraz zmarnowaną ludzką pracę.

Najczęstsze powody marnowania żywności w gospodarstwach domowych to zbyt duże porcje przygotowywanych posiłków, brak wiedzy na temat prawidłowego przechowywania żywności, powszechna dostępność żywności, która powoduje, że konsument nie przywiązuje do niej szczególnej uwagi, brak racjonalnego planowania zakupów spożywczych, brak wiedzy na temat problemu dotyczącego głodu na świecie oraz marnotrawstwa żywności.

Co możemy z tym zrobić?

Oczywiście nie mamy wpływu na to, jak transportowane i przechowywane są produkty zanim trafią do naszego domu, natomiast to, co możemy zrobić, to przede wszystkim przestać kupować jedzenie w za dużych ilościach oraz wyrzucać je, gdy jeszcze jest dobre do spożycia.

Powodem marnowania jedzenie może też być brak pomysłów na wykorzystanie składników które posiadamy. Nie jest tak prosto poradzić sobie z takim wyzwaniem, dlatego my - kółko ekologiczne, przychodzimy tutaj z pomocą.

Planujemy wykonać projekt, w którym korzystając z naszej pomysłowości, postaramy się wymyśleć oraz znaleźć przepisy, które sprawią, że nawet i jedzenie pozostałe po wczorajszym obiedzie, otrzyma nowy smak; jak szybko i prosto zrobić własny chleb; co można zrobić w jego zastępstwie; jak z kilku składników wyczarować przepyszne ciasto lub też jak poradzić sobie z ochotą na słodką przekąskę - to jest to, co możesz się po nas spodziewać!

A więc kiedy następnym razem będziesz chciał wyrzucić do kosza przeterminowany o jeden dzień jogurt, pamiętaj, że jeden na dziewięciu ludzi na Ziemi nie ma wystarczającej ilości pożywienia, żeby prowadzić normalne życie, a zmiany klimatu nie da się cofnąć.

Teraz pewnie pomyślisz, że jeden jogurt nie uratuje świata. Masz rację! Lecz gdyby każdy zaczął zwracać uwagę na ten poważny problem, razem jesteśmy w stanie tego dokonać.

Autor: Kamila Wójcik i Piotr Klisowski
Kategoria: Aktualności